Atroscopia o inverventie chirurgicala

Atroscopia o inverventie chirurgicala

O artroscopie reprezinta o interventie chirurgicala minim invaziva folosita totodata pentru diagnosticarea si tratarea unor afectiuni ale articulatiilor. Este folosita cel mai adesea pentru genunchi insa mai poate fi utila si pentru alte articulatii precum soldul, umarul, glezna, incheietura sau degetele. Interventia este rapida, dureaza maxim o ora insa necesita spitalizare, cel putin o zi dupa interventie precum si o anestezie. Complicatiile sunt destul de rare si recuperarea articulara este cel mai adesea obtinuta rapid. Iata tot ce trebuie sa stii despre chirurgia articulara.

Ce este o artroscopie?

O artroscopie reprezinta un examen endoscopic realizat cu ajutorul unui atroscop (un tub flexibil dotat cu o camera minuscula) introdus prin intermediul unei incizii mici facute in prealabil. Obiectivul acestui examen este acela de a explora o articulatie pentru a determina originea afectiunii si de a trata eventualele leziuni. In cazul unui tratament, o a doua incizie este necesara pentru a introduce materialul chirurgical.

Astfel, o atroscopie poate fi indicata pentru:

  • Efectuarea unui bilant in cazul unor leziuni ale articulatiei;
  • Precizarea diagnosticului unei patologii reumatologice precum artrita;
  • Realizarea unor prelevari, spre exemplu prelevarea de lichid articular;
  • Inlaturarea unor structuri (menisc, cartilaj) prea deteriorate la nivelul unei articulatii;
  • Repararea ligamentelor;
  • Tratarea unor leziuni care afecteaza membrana sinoviala;
  • Extragerea unui exces de tesut articular;
  • Spalarea articulatiei, in special in cazul unei artroze;

Avantajul artorscopiei este acela ca nu necesita decat incizii mici. Astfel, recuperarea este mai putin dureroasa, cicatricile sunt practic invizibile si mobilitatea articulatiei este recuperata mai repede.

O artroscopie este realizata sub anestezie. Drept urmare, pacientul nu trebuie sa manance nimic inainte de interventie, nici sa consume lichide. In plus, pacientului i se cere sa nu fumeze, nici sa consume alcool inainte cu cateva ore de interventie.

Dupa interventie, pacientul va ramane sub supraveghere medicala. Procedura se efectueaza intr-o sala de operatii dotata in mod corespunzator si dureaza intre 30-60 de minute. Cel mai adesea, se opteaza pentru anestezie rahidiana insa pacientul poate opta si pentru anestezia generala sau pentru un alt tip de anestezie. Medicul anestezist va discuta cu pacientul inainte de interventie toate aceste aspecte.

Medicul va stabili care sunt leziunile de la nivelul articulatiei. Cu ajutorul unei noi incizii se va introduce in articulatie diverse instrumente chirurgicale, special adaptate, cu ajutorul carora va trata si va corecta leziunile depistate.

Medicul ti-a recomandat chirurgia atroscopica pentru a scapa de afectiunea de care suferi? Nu trebuie sa iti faci griji, chirurgia artroscopica este o interventie minim invaziva si fara riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *